پایگاه خبری شاعر، گروه فرهنگ و ادب _ جواد شیخ الاسلامی: حامد فلاحیراد، سومین سال متوالی است که برگزیده کنگره شعر دفاع مقدس شده است. او سال ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ در کنگره استانی شعر دفاع مقدس و امسال رتبه اول کشور را در بخش «میراثهای ماندگار» این کنگره به دست آورده است.
به بهانه برگزیدهشدن این شاعر در کنگره ملی شعر دفاع مقدس، سراغش رفتیم تا درباره مسیر شعری، تجربه حضور در کنگره شعر دفاع مقدس، چند و چون برگزاری کنگره ملی شعر دفاع مقدس در قزوین و … صحبت کنیم.
مشروح این گفتگو را در ادامه میخوانیم؛
* آقای فلاحیراد، چندسال است شعر میگوئید؟
فکر میکنم به صورت حرفهای چهار پنج سال است که حرفهایتر کار میکنم ولی ده دوازده سالی است که شعر مینویسم. در این سالها سعی کردم نگاهم یک مقدار نسبت به گذشته حرفهایتر باشد.
* شما شاعر پرکاری هستید و شعرهای زیادی دارید که با بعضی از آنها در کنگرههای شعر هم برگزیده شدهاید. چرا به فکر انتشار کتاب نیفتادید؟
هم توفیقش نبوده، هم علاقهاش. علاقهای به چاپ کتاب ندارم. به نظرم وضعیت بازار نشر خوب نیست و دلیل آن هم شبکههای اجتماعی در فضای مجازی است. آنچه که باید به گوش مخاطب برسد از طریق همین شبکههای اجتماعی میرسد و ضرورت انتشار کتاب در این زمانه کم شده است. از آن طرف بازار نشر هم وضعیتی بحرانی دارد و قیمت کتاب در آن خیلی بالا است. به همین خاطر تا به حال سراغ چاپ کتاب نرفتهام
* درباره کنگره ملی شعر دفاع مقدس صحبت کنیم. امسال در چه بخشی برگزیده شدید؟
در بخش میراثهای ماندگار نفر اول شدم. من توفیق داشتم که سه سال متوالی جزو برگزیدگان این کنگره باشم. با این تفاوت که دو سال گذشته در کنگره استانی شعر دفاع مقدس برگزیده شدم، ولی این بار در کنگره ملی شعر دفاع مقدس برگزیده شدم که در قزوین برگزار شد.
* چون سه دوره متوالی در این کنگره برگزیده شدید میپرسم؛ شعر را برای کنگره مینویسید یا شعرهایی را که نوشتهاید به کنگرهها ارسال میکنید؟
نه اتفاقاً. اینطور نیست که برای کنگره شعر بنویسم. از آن جایی که خودم نسبت به مقاومت و دفاع مقدس احساس وظیفه دارم، همیشه درباره این موضوعات شعر مینویسم. همیشه موضوعی وجود دارد که ذهنم را درگیر کند و درباره آن شعری بنویسم. برای همین هر موقع که این کنگره برگزار میشود، من معمولاً از قبل چهار پنج شعر با همین موضوعات نوشتهام. مثلاً در ماههای پیش یکی از موضوعاتی که ذهنم را درگیر کرده بود، اعضا هلال احمر غزه بود که در میان بمبارانها جسد شهدا را جمع میکردند. این نوع موضوعات خیلی ذهنم را درگیر میکند و معمولاً به خاطر علاقه شخصی درباره آنها شعر مینویسم. وقتی کنگرهای برگزار میشود، اگر برای آن موضوع شعر داشته باشم، همین شعرها را میفرستم که گاهی به چشم میآیند و گاهی هم شعر دوستان بهتر از من است.
* نظرتان درباره برگزاری کنگرههای موضوعی چیست؟ چون بعضی شاعران شعرشان کاملاً کنگرهای میشود و از بس به نیت برگزیدهشدن شعر نوشتهاند که زبان و بیان و حال و هوای شعرشان مصنوعی و کلیشهای میشود. به نظرتان محاسن و معایب برگزاری کنگرههای شعر چیست؟
خودم دوستانی دارم که کنگرهای شعر مینویسند، از آن طرف دوستانی هم دارم که شعر مینویسند و بعد اگر مناسب کنگرهای باشد برای آن ارسال میکنند. به نظرم تفاوتشان در این است که بعد از چندسال آن چیزی که ماحصل تو از شعر است، یک دفتر شعر است که تنها مورد پسند داورها است. تو به این دلیل که میدانی چه داورانی چه سلیقهای دارند، شعرت را با متر و ملاک و خوشامد آنها تنظیم میکنی. منتها این شعر به نظرم ماندگاری ندارد. آنچه که شاعران کنگرهای مینویسند فقط به درد کنگرهها میخورد و این که جایزهای ببرند.
اما آنکسی که با توجه به مسائل روزگار و دغدغههای خودش شعر مینویسد، شعرش حظ بیشتری دارد و بیشتر در خاطره جامعه ادبی میماند. کسی که مردم را در نظر میگیرد، جامعه را در نظر میگیرد، لحظات و «آن» های خودش را در نظر میگیرد، تفکری که نسبت به آن موضوع داشته را در نظر میگیرد، شعرش زنده است و همین زنده بودن، شور و حال بیشتری در مخاطب زنده میکند. من خودم ترجیح میدهم که جزو دسته دوم باشم. یعنی یک چیزی و موضوعی و اتفاقی من را به هم بریزد تا برایش شعر بنویسم. شعری که وقتی مخاطب آن را میخواند یا میشنود، بتواند با آن ارتباط برقرار کند. نوشتن تنها به خاطر جایزه درست نیست.
* ایندوره از کنگره ملی شعر دفاع مقدس چهطور برگزار شد؟ چون آنقدر بدون سر و صدا برگزار شد که انگار نه انگار کنگره دفاع مقدس است. به یاد داریم که در سالهای گذشته این کنگره خیلی بیشتر مورد توجه قرار میگرفت و نحوه برگزاری آن هم طوری بود که رسانهها و جریانهای ادبی و مردم را درگیر میکرد. شما که سه سال در این کنگره حضور داشتید، نحوه برگزاری آن را چطور ارزیابی میکنید؟
بدون تعارف شکل برگزاری کنگره شعر دفاع مقدس در این سه سال خوب نبوده است. کسانی که این کنگرهها را برگزار میکنند خیلی هم زحمت میکشند و خیلی هم دغدغه دارند، ولی با این کنگرهها خیلی کارمندی برخورد میشود. یعنی نگاهشان خیلی کارمندی است. از آن جایی که اولین مخاطب برگزاری کنگره و جشنواره و سوگواره و… مردم هستند و ما میخواهیم بهترین شعر را به مردم معرفی کنیم، فکر میکنم در نوع برگزاری کنگرهها هم باید مردم را در نظر گرفت. وقتی ساعت برگزاری کنگره را ساعت ۹ صبح روز یکشنبه قرار بدهیم، خواه ناخواه خیلی از مخاطبان ما سر کار هستند و نمیتوانند در آن شرکت کنند.
از طرفی با توجه به اینکه سازمانهای مختلف دست به دست هم میدهند تا یک کنگره شعر برگزار شود، هرکدام از این ارگانها و سازمانها یک سخنران به سخنرانهای اختتامیه کنگره اضافه میکنند که واقعاً برای مردم و حتی شاعران اذیتکننده است. در هر کنگرهای باید امام جمعه، استاندار، شهردار، رئیس اداره ارشاد و… صحبت کنند. این سخنرانیها را کنار سخنرانی دبیر علمی و دبیر اجرایی کنگرهها بگذارید. واقعاً آنقدر تعداد سخنرانیها زیاد میشود که دیگر وقتی برای شعرخوانی شاعران نیست. یعنی اولین اتفاقی که میافتد این است که خود شعر و شاعران در حاشیه قرار میگیرند. همان مخاطبهایی که خودشان را به کنگره رساندهاند هم چیزی جز سخنرانی گیرشان نمیآید.
* خود شما به عنوان برگزیده ملی کنگره شعر دفاع مقدس در اختتامیه این کنگره شعرخوانی داشتید؟
در سه سالی که برگزیده شدم، هنوز خودم در اختتامیه کنگره شعر دفاع مقدس شعرخوانی نداشتهام. امسال که برگزیده اصلی کنگره ملی بودم، باز هم شعرخوانی نداشتم. بیشتر شنوای سخنرانی مسئولان بودیم. در انتهای این جلسات هم معمولاً به دلیل اینکه وقت نیست، با عجله جوایز را میدهند و شاعران فرصت نمیکنند حتی پشت میکروفون قرار بگیرند. به نظرم در برگزاری کنگرههای ادبی باید تجدیدنظری صورت بگیرد و شاعران در مرکز آن باشند.
منبع : مهر نیوز