به گزارش خبرنگار پایگاه خبری شاعر به نقل از (ایبنا) در خرمآباد، کتاب «یاران ورین» (سیری در ادبیات کردستان و لرستان) که حاصل سالها تحقیق و پژوهش استاد ملامحییالدین صالحی (۱۳۱۴-۱۳۸۹) کردستانی است به کوشش سارا صالحی از سوی انتشارات روژ به زیور طبع آراسته و روانه بازار نشر شد.
این کتاب مشتمل بر چهار فصل در ۶۷۲ صفحه است که فصل اول: اشعار ۱۷ تن از شاعران نامی و بلند پایه کُرد؛ فصل دوم: ۱۹ تن از شعرای بلند مرتبه و صاحبسبک لَک و لُر؛ فصل سوم: ۱۴ تن از شعرای کُرد و فصل چهارم شامل ضمائم است. در ضمن در لابلای کتاب نسخههای خطی و یادداشتهای استاد محییالدین صالحی به زیور چاپ آراسته شده است.
این اثر ارزشمند در کشور کهنسال ایران علاوه بر زبان فارسی که زبان رسمی، ادبی و ملی ما ایرانیان است گوشهای از فرهنگ و زبانهای محلی که در تحکیم فرهنگ ملیاند به تصویر میکشاند.
خواندن کتاب «یاران ورین» که برگی از تاریخ ادبیات غرب کشور را نمایان میسازد را به تمامی کُردان، لُران و لَکها و صاحبنظران تاریخ ادبیات و اندیشه توصیه میشود.
استاد ملامحییالدین صالحی به سال ۱۳۱۴ ش. در کندوله سنجابی کرمانشاه دیده به جهان گشود. در کودکی به مکتب رفت. شوق و استعداد ذاتی او را به سمت هنر خط و ادبیات کشاند. وجود خطوط زیبا و نفیس در گنجینه خانوادگی ذوق هنری وی را شکوفا کرد.
محییالدین صالحی قرآن را در خدمت پدرآموخت. تحصیلات ابتدایی را در مکتب، نزد آمیرزا فتح الله علیزاده شروع کرد.آموزش مقدماتی، پایه و عالی علوم دینی و عربی (دوازده علمه) را در محضر ماموستا ملاعبدالمجید موحد نادری در مدرسه علوم دینی دولتآباد روانسر با موفقیت به پایان رسانید و گواهی تدریس و قضاوت را در علوم شرعیه از دست او در یافت کرد. سپس لیسانس و فوق لیسانس را در رشته فقه و حقوق اسلامی در دانشگاه تهران اخذ کرد.
عکس از چپ: زندهیاد استاد ایرج کاظمی، زندهیاد استاد محییالدین صالحی و استاد یدالله ستوده، تاریخ عکس: بهار ۱۳۸۸
پس از اتمام تحصیلات در دانشگاه تهران سال ۱۳۴۹ به عنوان دبیر دبیرستانهای خرمآباد لرستان مشغول تدریس شد. یک دهه تدریس در لرستان و تربیت شاگردان، از نزدیک با بسیاری از ادبا و شاعران لک و لر آشنا از جمله خانوادههای چنگیزیکولیوند، اسفندیار غضنفری و استاد ایرج کاظمی آشنا شد. این آشنایی زمینه آن شد تا حدود ۴۵ برنامه در حوزه زبان و ادبیات لکی و لری در رادیو با همکاری استاد ایرج کاظمی و استاد اسفندیار غضنفری اجرا کنند. این برنامهها گنجیهای از زبان و ادبیات و فرهنگ شاعران غرب کشور است.
وی پس از ۱۰ سال تدریس، تحقیق و پژوهش راهی زادگاه خود در کرمانشاه شد و در آنجا تا زمان وفات سکنی گزید. کتاب یاران ورین حاصل پژوهشهای تطبیقی آنسالهاست.
منبع : ایبنا